Brabander met lef bouwt biovergasser op Axelse Vlakte

Initiatiefnemer Jan Aben loopt over het bouwterrein aan de Autrichehavenweg. ,,Tegenwoordig ben ik hier wel drie dagen per week”, vertelt Jan even later. ,,Vandaag wordt er beton gestort. Ik wil daar graag bij zijn.” In alle vroegte is hij uit Oost-Brabant vertrokken. Een rit van zo’n 190 kilometer. En tegen de avond weer terug.

Biogas gebruiken voor groene stroom

Zoals meer veehouders gingen ze jaren geleden, in 2003, ook een heel andere tak van sport uitoefenen: de productie van duurzame energie. De grondstoffen ervoor hadden ze al in huis in de vorm van agrarische reststromen. Die zijn er in overvloed en de overheid wil graag dat er nuttige dingen mee worden gedaan. De broers Aben bouwden vergassingsinstallaties. Ze produceren daarin biogas uit agrarische reststromen en voor menselijke en dierlijke consumptie afgekeurde producten. Het biogas gebruiken ze weer om groene stroom op te wekken.

Aben Green Energy

Het nieuwe bedrijf Aben Green Energy op de Axelse Vlakte is een vervolgstap op wat de broers ‘thuis’ doen. ,,Ik hou van techniek en nieuwe uitdagingen”, verklaart Jan zijn motivatie. Hij heeft zich in duurzame technologie gespecialiseerd.De Axelse Vlakte ligt een eind van Wanroij vandaan. Jan heeft toch voor die locatie gekozen, omdat er voldoende grond beschikbaar is, de aanvoerlijnen er goed zijn en vooral omdat in de omgeving een uitgebreid transportnetwerk ligt voor aardgas.Want dat gaat het bedrijf produceren uit plantaardige (rest)producten die, benadrukt Jan, niet (meer) voor consumptie geschikt zijn.

Lees het volledige nieuwsbericht hier.

Aben BV © 2023
Realisatie: Wefabric logo - wefabric.nl